• Orzechy

Czy warto jeść orzechy?

 To bardzo ważne pytanie. Otóż nie wszyscy wiedzą, że orzechy podnoszą odporność organizmu, poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, i co bardzo ważne, wspierają działanie mózgu. Dzięki spożywaniu orzechów dostarczamy do naszego organizmu wielu cennych aminokwasów, minerałów, takich jak: magnez, cynk, potas, żelazo, miedź, a ponadto witaminy z grupy B.

Orzechy nie tylko doskonale poprawiają nastrój i pomagają zredukować stres, ale również  skutecznie usprawniają krążenie, obniżają ciśnienie i wspierają układ krwionośny. Dzięki temu garstka orzechów zjedzona każdego dnia jest w stanie zminimalizować ryzyko zawału serca, chorób układu krążenia, oraz obniżyć poziom cholesterolu LDL. W diecie dedykowanej  dla układu sercowo - naczyniowego najlepiej sprawdzają się orzechy włoskie. dlatego, że zawierają dużo kwasów omega-3, i dodatkowo przeciwutleniacze, l-argininę, poprawiającą krążenie, witaminę E i kwas alfa-linolenowy (ALA), którego wysoka zawartość w organizmie jest w stanie zapobiec nagłym zgonom z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Orzechy to oprócz kwasów tłuszczowych, bogactwo bardzo ważnego dla nas białka. Na przykład, w 100g orzechów ziemnych znajduje się większa ilość białka, aniżeli w 100g produktów mięsnych. Dlatego są one idealnym produktem żywnościowym dla wegetarian i wegan. Ale nie tylko orzechy arachidowe zawierają dużo białka, również w innych rodzajach tej smacznej przekąski znajdziemy ich całkiem sporo.

Ważną cechą orzechów jest niski indeks glikemiczny, i dlatego polecane są w diecie diabetyków, osób borykających się z problemem insulinooporności, w profilaktyce cukrzycy, oraz w diecie odchudzającej. Zjedzone solo nie powołują szybkiego podwyższenia poziomu glukozy w surowicy krwi, i nadmiernego obciążenia trzustki, produkującej insulinę. Co więcej, spożyte w towarzystwie pokarmów o wyższym indeksie glikemicznym, stoją na straży równowagi węglowodanowej.

Z powyższych powodów - NA PEWNO WARTO JEŚĆ ORZECHY!

Jedzenie orzechów, a odchudzanie

Ponieważ orzechy są dość wysokokaloryczne, wiele osób obawia się przybrania na wadze i po prostu ich nie je. Jednak badania naukowe wykazały, że jest to zbędna ostrożność. Jest wiele publikacji, z których dowiadujemy się, że orzechy nie wpływają na przyrost masy ciała. Oczywiście, tak jak ze wszystkim, i z orzechami nie można przesadzać. Niewielka ich ilość zjedzona codziennie z całą pewnością nie zaszkodzi naszej sylwetce. Warto w tym miejscu podkreślić, że nie wszystkie orzechy są jednakowo kaloryczne. Do najbardziej kalorycznych zaliczamy orzechy włoskie i macadamia, dlatego jedząc je w dużych ilościach możemy zauważyć wzrost wagi. Natomiast migdały, orzechy laskowe i orzechy ziemne zawierają więcej białka i błonnika pokarmowego, dzięki czemu szybciej się nasycimy, a tym samym unikniemy nadmiernych kilogramów. Nie ulega wątpliwości, że orzechy  warto włączyć do zrównoważonej diety, ale z umiarem.