• Suszone owoce

Suszone owoce znane są od tysięcy lat. To właśnie, dzięki suszeniu możemy jeść je przez cały rok. Zawierają dużo wartościowego dla naszego układu trawiennego błonnika, oraz dużo niezbędnych nam składników odżywczych.

Jakie owoce powinniśmy wybrać? Najlepiej naturalne, oznaczone BIO, ale przede wszystkim takie, które nie zawierają siarczanu sodu.

Warto zastąpić suszonymi owocami niezdrowe słodycze w których składzie znajdziemy szkodliwy w dużych ilościach rafinowany cukier i nierzadko konserwanty, albo inne zbędne dodatki. Przede wszystkim powinniśmy nasze dzieci przyzwyczajać do jedzenia suszonych owoców i orzechów, zamiast słodyczy ze sklepów wielkopowierzchniowych.

Najpopularniejsze i mające najwięcej wartości odżywczych są takie owoce jak: śliwki, morele, jabłka, figi i jagody goji.