• Pestki, ziarna

Czy warto jeść pestki i ziarna?

Pestki i ziarna są od lat cenione za swoje wyjątkowe walory odżywcze. Są nieocenionym źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Znajdziemy w nich potas, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B. Warto też wiedzieć, że nasiona oleiste są zdrowym źródłem tłuszczy, a dodatkowo są bogate w białko. Wspierają regulację poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają w  utrzymaniu dobrej kondycji paznokci i włosów. Każda osoba dbająca o zdrową dietę powinna dodawać je do swoich posiłków.

Które nasiona i pestki są najzdrowsze?

Na pierwszym miejscu należy wymienić nasiona konopi, które zawierają dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Znajdziemy w nich sporą ilość witamin z grupy B, a także ważnych pierwiastków, takich jak: mangan, magnez, fosfor, miedź i cynk. Co ważne, nie musimy ich namaczać, ani mielić. Warto również wspomnieć o nasionach chia i siemieniu lnianym. Nasiona te są bez wątpienia superżywnością. Zawierają ogromną ilość kwasu ALA z grupy omega-3, oraz sporo pierwiastków i błonnika. Natomiast  nasiona słonecznika zawierają bardzo dużą ilość witaminy E, która rzadko występuje w żywności. Dlatego warto na stałe włączyć je do swojej diety. Na uwagę zasługują również pestki dyni i nasiona sezamu.