• Ocet

Jaki ocet jest najzdrowszy?

Jeżeli mamy do wyboru ocet spirytusowy i ocet owocowy, np. jabłkowy, do spożycia zawsze warto wybrać ocet owocowy. Najlepiej oczywiście jeżeli zrobimy go sami. Przepisy jak to zrobić znajdziemy w internecie. Najzdrowszy jest ocet żywy, który nie jest filtrowany ani pasteryzowany. W takim occie znajdziemy dużo żywych bakterii i enzymów, a także aminokwasów. Zawiera on również pektyny, które wpływają na zmniejszanie apetytu. O wysokiej jakości octu świadczy obecność “matki octowej” – naturalnej substancji złożonej z celulozy i dobrych bakterii octowych. Warto również wiedzieć, że w occie owocowym znajdziemy potas, wapń i fosfor. Ocet owocowy jest ponadto znakomitym źródłem magnezu, którego spożywanie odpowiedniej ilości może pomóc zmniejszyć ryzyko zaćmy, zespołu metabolicznego, cukrzycy i migreny. 

W ostatnich latach domowe, naturalne i surowe octy owocowe, mocno zyskały na popularności. I właśnie dlatego wypierają one tradycyjny ocet spirytusowy, nawet do przygotowywania przetworów na zimę. Z całą pewnością, domowy ocet owocowy, jest zdrowszy od spirytusowego, ponieważ jest pozbawiony dodatków konserwujących.