• Sól

Sól, to biała, sypka substancja o ostrym smaku, która jest używana do przyprawiania lub konserwowania potraw. Soli kuchennej nie zaliczamy do składników zdrowej diety. Jest ona jednak potrzebna organizmowi w małych ilościach ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu. W soli możemy znaleźć  również niewielkie ilości związków jodu.

Powinniśmy jednak pamiętać, że dzienna norma spożycia soli u osoby dorosłej wynosi  5 g soli, 2 g chlorku sodu. Jest to dawka dla ludzi zdrowych, u których nie powoduje ona niepożądanych konsekwencji. Warto jednak wiedzieć, że osoby z nadciśnieniem, niewydolnością nerek oraz zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi, powinny ograniczyć spożywanie tego produktu.

Panuje opinia, że jedną z najczystszych soli spożywczych, jest sól himalajska. Można ją kupić w naszym sklepie. Ponadto, u nas zakupią Państwo również  sól czarną Kala-Namak.

Sól można bardzo łatwo zastąpić wieloma innymi przyprawami, np. tymiankiem, bazylią, czy estragonem, dzięki którym nasze potrawy uzyskają wspaniały smak, a jednocześnie obniżymy ryzyko zachorowania na wcześniej wymienione choroby. Dobrym pomysłem jest także gotowanie warzyw na parze, ponieważ wówczas zachowamy w nich naturalnie występującą sól, która jest dla nas zdrowsza, od tej sztucznie dodawanej do posiłków.