• Produkty sypkie

Produkty sypkie to przede wszystkim różne odmiany mąki, kaszy i ryżu, a ponadto otręby i płatki, ziarna, pestki oraz nasiona. Są to w większości produkty, które dobrze jest przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zapewnić im jak najdłuższą świeżość, a także ograniczyć dostęp do nich wilgoci, zabezpieczyć je przed molami i wietrzeniem. Przesypywanie żywności z oryginalnych, szczególnie papierowych opakowań ma też tę zaletę, że w sytuacji gdy kupimy mąkę, w której są już larwy moli, to od razu to zauważymy i możemy uchronić przed nimi pozostałe produkty. Pojemniki do przechowywania żywności, możemy kupować plastikowe, lub szklane, albo używać popularnych szklanych słoików do zapraw, ewentualnie wykorzystać do tego słoiki po kawie. Warto też nasze pojemniki okleić estetycznymi etykietami, co bardzo ułatwi korzystanie z nich. Organizacja w przechowywaniu produktów sypkich potrafi znacznie ułatwić przygotowywanie potraw w domu.