• Słodziki

Co to są słodziki

Słodziki - to substancje chemiczne, pochodzenia naturalnego, albo syntetycznego, którymi możemy zastąpić w potrawach biały cukier (sacharozę), aby uzyskać  słodki smak. Słodziki są wielokrotnie słodsze od cukru, a przy tym mają o wiele mniej kalorii. Działają podobnie jak cukier na kubki smakowe, jednak nie przyczyniają się do powstania otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów, czy chorób układu krążenia. 

Słodziki naturalne występują w przyrodzie. Możemy do nich zaliczyć : ksylitol (obecny w korze brzozy, w truskawkach i malinach)), sorbitol (występujący w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, jabłkach), oraz mannitol (który znajdziemy w oliwkach i figach). Szukając zdrowych, ekologicznych zamienników cukru warto zainteresować się stewią, która nie zawiera kalorii, chociaż jest słodsza od cukru, a ponadto pozytywnie działa w przypadku nadciśnienia i cukrzycy.

Dla kogo rekomendowane są naturalne słodziki

Stosowanie naturalnych słodzików, polecane jest osobom, które nie chcą rezygnować ze słodkiego smaku, zamierzają skutecznie zmniejszyć swoją wagę i poprawić sylwetkę, interesuje je zdrowe odżywianie, a także borykających się z cukrzycą lub insuloopornością.