• Inulina z cykorii 200g fivio

Symbol: inu-hd-200g

Inulina, to prebiotyk stosowany w przemyśle spożywczym. Wykazuje pozytywny wpływ na florę jelitową, zatem może skutecznie poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Może być dodatkiem do napojów mlecznych, soków, jogurtów i owsianek.

7.54
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu do 2 dni roboczych
Cena przesyłki 11
Paczkomaty InPost 11
KURIER: DPD/FEDEX/InPost 15
KURIER Poczty Polskiej - 48h 17
KURIER Poczty Polskiej - 48h (Pobranie) 18
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 505489749

Inulina to rodzaj prebiotyku, który występuje w formie białego proszku i wykazuje zdolność wchłaniania wody. Posiada neutralny smak i zapach. Jej źródłem jest korzeń cykorii. Jest to naturalny składnik otrzymywany przez ekstrakcję  korzeni cykorii gorącą wodą. W jelitach ma działanie podobne do błonnika, ponieważ wiąże duże ilości wody, co sprawia, że zwiększa się ilość treści pokarmowej, a jednocześnie zmniejsza się kaloryczność spożywanych pokarmów. Dodawana do żywności, może stanowić zamiennik cukru i tłuszczów. Składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Ponieważ nie jest trawiona przez organizm, pełni podobną rolę do błonnika. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Inulina wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, przez co może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Inulina to wielocukier, który wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, a tym samym może wspomóc pracę układu immunologicznego. Ponadto, zwiększa wchłanianie niektórych składników mineralnych ze spożywanych pokarmów, przede wszystkim wapnia i magnezu, a także obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Ma korzystny wpływ na profil lipidowy osocza. Badania naukowe wykazały, że inulina pozytywnie działa w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego i kostnego.

Skład: inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza

Stosowanie

Inulina jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, może zatem stanowić dodatek do napojów mlecznych, soków, jogurtów i owsianek. Poprawi ich smak nadając im słodyczy. W takiej postaci może być spożywana jako prebiotyk. Można nią osłodzić kawę lub herbatę. Zagęszczone inuliną sosy i zupy nabiorą kremowej konsystencji. Można ją dodawać do domowych wypieków, dzięki czemu chleb będzie dłużej świeży, a ciasteczka bardziej chrupiące. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie inuliny, jako stabilizatora do przygotowania domowego majonezu. Warto również dodać ją do domowych wędlin i pasztetów.

W przemyśle spożywczym używana jest jako zamiennik cukrów i tłuszczów, co ogranicza kaloryczność produktów spożywczych.

Należy spożywać 20g dziennie - proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Podczas przyjmowania inuliny należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Inulinę mogą bezpiecznie stosować cukrzycy, ponieważ w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy i ma inny tor metabolizmu niż glukoza.

Przeciwwskazania

Spożycie preparatu w większej ilości od zalecanej może wywołać biegunkę. Uczulenie na inulinę występuje rzadko, warto jednak obserwować reakcje organizmu po jej spożyciu i w przypadku dostrzeżenia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.

Dodatkowe informacje

Produkt wegański i wegetariański.

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie