-
Inulina z cykorii 200g fivio
Inulina, to prebiotyk stosowany w przemyśle spożywczym. Wykazuje pozytywny wpływ na florę jelitową, zatem może skutecznie poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Może być dodatkiem do napojów mlecznych, soków, jogurtów i owsianek.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 289 szt. |
Waga | 0.25 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193385 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Inulina to rodzaj prebiotyku, który występuje w formie białego proszku i wykazuje zdolność wchłaniania wody. Posiada neutralny smak i zapach. Jej źródłem jest korzeń cykorii. Jest to naturalny składnik otrzymywany przez ekstrakcję korzeni cykorii gorącą wodą. W jelitach ma działanie podobne do błonnika, ponieważ wiąże duże ilości wody, co sprawia, że zwiększa się ilość treści pokarmowej, a jednocześnie zmniejsza się kaloryczność spożywanych pokarmów. Dodawana do żywności, może stanowić zamiennik cukru i tłuszczów. Składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Ponieważ nie jest trawiona przez organizm, pełni podobną rolę do błonnika. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Inulina wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, przez co może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Inulina to wielocukier, który wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, a tym samym może wspomóc pracę układu immunologicznego. Ponadto, zwiększa wchłanianie niektórych składników mineralnych ze spożywanych pokarmów, przede wszystkim wapnia i magnezu, a także obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Ma korzystny wpływ na profil lipidowy osocza. Badania naukowe wykazały, że inulina pozytywnie działa w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego i kostnego.
Skład: inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza
Stosowanie
Inulina jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, może zatem stanowić dodatek do napojów mlecznych, soków, jogurtów i owsianek. Poprawi ich smak nadając im słodyczy. W takiej postaci może być spożywana jako prebiotyk. Można nią osłodzić kawę lub herbatę. Zagęszczone inuliną sosy i zupy nabiorą kremowej konsystencji. Można ją dodawać do domowych wypieków, dzięki czemu chleb będzie dłużej świeży, a ciasteczka bardziej chrupiące. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie inuliny, jako stabilizatora do przygotowania domowego majonezu. Warto również dodać ją do domowych wędlin i pasztetów.
W przemyśle spożywczym używana jest jako zamiennik cukrów i tłuszczów, co ogranicza kaloryczność produktów spożywczych.
Należy spożywać 20g dziennie - proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Podczas przyjmowania inuliny należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Inulinę mogą bezpiecznie stosować cukrzycy, ponieważ w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy i ma inny tor metabolizmu niż glukoza.
Przeciwwskazania
Spożycie preparatu w większej ilości od zalecanej może wywołać biegunkę. Uczulenie na inulinę występuje rzadko, warto jednak obserwować reakcje organizmu po jej spożyciu i w przypadku dostrzeżenia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
Dodatkowe informacje
Produkt wegański i wegetariański.
- Producenci