• Czekolady

Czekolada, to bardzo dobre źródło magnezu, pierwiastka, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i serca człowieka. Magnez wpływa pozytywnie na mięsień sercowy, zapobiegając jego niedotlenieniu i niedokrwieniu, a ponadto, działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i przeciwskurczowo.

Szczególnie wartościowa jest  gorzka czekolada, w której składzie znajdziemy dużo polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, wspierających organizm w walce z wolnymi rodnikami, a także działających profilaktycznie na choroby sercowo-naczyniowe.

Warto też wiedzieć, że gorzka czekolada reguluje gospodarkę węglowodanową, korzystnie wpływa na skład flory jelitowej i poprawia nastrój. Powyższe informacje odnoszą się wyłącznie do czekolady gorzkiej, o zawartości kakao co najmniej 70%.

Co ciekawe, kakao zawarte w czekoladzie, jest najlepszym naturalnym antyoksydantem, a więc związkiem, który chroni komórki przed rozwojem zmian nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia. Gorzka czekolada chroni nasze zęby przed próchnicą.  Jednak musi to być gorzka czekolada, nie zawierająca cukru.

Czekolada, to ponadto źródło żelaza oraz witaminy B12, a także innych witamin z grupy B oraz A i E, dlatego również z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety.