• Witaminy i minerały

Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ? Czy witaminy są nam potrzebne do życia?

Witaminy dzielimy na podstawie ich właściwości fizycznych, i w takim ujęciu wyróżniamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (B i C). Istnieje również inny, mniej popularny podział, który klasyfikuje witaminy na te, będące związkami azotowymi, i to są wszystkie witaminy z grupy B, oraz witaminy nie zawierające azotuA, D, E, K i C.

Witaminy są niezbędne człowiekowi do życia. Oczywiście najlepiej, jeżeli uda nam się zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin z pożywienia. Jednak obecnie dostępna żywność jest wyjałowiona, a zatem powinniśmy ich brak uzupełniać poprzez suplementację. Jedną z najbardziej potrzebnych człowiekowi witamin jest Witamina D, tzw "witamina słońca"W okresie wiosenno-letnim, od kwietnia do września, podczas dni słonecznych, możemy pozyskać witaminę D ze słońca. W tym celu powinniśmy w godzinach od 11 - 13 przebywać około pół godziny na słońcu, i mieć odkrytą górną cześć ciała. Natomiast w pozostałych miesiącach roku niezbędna jest suplementacja tej witaminy z dodatkiem witaminy K2MK7. Warto też wiedzieć, że odpowiedni poziom witaminy D w organizmie wspiera naszą odporność, tym samym pomagając w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji.

Kolejną, bardzo ważną witaminą, wspierającą naszą odporność jest witamina C. Jej działanie jest bardzo wszechstronne. Preparat stymuluje syntezę kolagenu, co wpływa na szybkość gojenia się ran i złamań. Jest także silnym przeciwutleniaczem, ponieważ chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek, powstałe w wyniku chorób i procesów starzenia. Co więcej, witamina C obniża ciśnienie krwi i poziom chlesterolu, a także reguluje stężenie glukozy we krwi. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, witamina C istotnie przyczynia się do ochrony układu sercowo-naczyniowego, i dlatego jest szczególnie polecana osobom, które borykają się z problemiami w obrębie tego układu.

Jednymi z najważniejszych witamin, jakie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są witaminy z grupy B. Oddziałują na cały organizm, w szczególności na serce, nerwy, skórę, mięśnie i układ naczyniowy. Zaliczamy do nich między innymi: witaminę B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę, B3 - niacynę (witaminę PP), B5 - kwas pantotenowy, B6 - pirydoksynę, B7 - biotynę, B8 - inozytol, B9 - kwas foliowy i B12 - kobalaminę.

Najważniejszym źródłem witamin z grupy B są drożdże, oraz wątroba wołowa i wieprzowa. Ponadto, związki te występują w roślinach strączkowych – soi, fasoli i grochu. Innym źródłem jest nabiał, a także jaja, banany, brzoskwinie, a nawet szpinak.

Dlaczego potrzebujemy witamin?

Bez witamin nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo, ponieważ działają one jako regulatory procesów metabolicznych. Ponadto, wpływają na nasze samopoczucie i właściwe funkcjonowanie naszych organów. Niedobór witamin może znacząco zwiększyć ryzyko niektórych chorób, jak miażdżyca, anemia, czy osteoporoza. Dlatego, jeżeli nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witamin w diecie, warto dla zdrowia i dobrego samopoczucia zastosować odpowiednią suplementację. 

Jakie minerały są nam niezbędne i gdzie je znajdziemy?

Dla naszego organizmu szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar minerałów. Z tego powodu bardzo ważna jest właściwa dieta, bogata zarówno w produkty roślinne, ale również zwierzęce. Osobnym tematem jest dieta wegetarian i wegan, nad którą nie będziemy sie w tym miejscu rozpisywać. A zatem, rola pierwiastków jest dla nas nie do przecenienia, ponieważ stanowią one materiał budulcowy naszego organizmu, zapewniają właściwą gospodarkę wodno - elekrolitową, a także utrzymują równowagę kwasowo - zasadową organizmu.

Składniki mineralne ze względu na ich zawartośc w organizmie dzielimy na makro- i mikroelementy. Do najważniejszych makroelementów zaliczamy: wapń, magnez, potas, fosfor, chlor, sód, siarka, azot, wodór, tlen oraz węgiel. Substancje te są niezbędne dla prawidłowego funkcjinowania organizmu człowieka, a ich niedobór, ale również i nadmiar może spowodować nieprzyjemne konsekswecje zdrowotne.