• Płatki

Płatki zbożowe, to nie tylko cenne źródło białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, są one również potencjalnie ważnym dla naszego zdrowia źródłem antyoksydantów i fitoestrogenów. Regularne spożywanie zwłaszcza pełnoziarnistych płatków zbożowych może dostarczyć do organizmu niezbędnych składników odżywczych, a także doprowadzić do obniżenia ryzyka nadwagi i otyłości, chorób serca, a także cukrzycy typu II. Warto zatem włączyć je do swojej diety.

Dokonując wyboru odpowiedniego dla siebie produktu warto zwrócić szczególną uwagę na jego skład i stopień przetworzenia, gdyż na rynku znajdziemy mocno przetworzone płatki śniadaniowe, które zawierają nie tylko dużo cukru, kalorii oraz zbędnych, niekoniecznie zdrowych dodatków smakowych, a mało błonnika pokarmowego, białka, witamin i składników mineralnych.

Warto zatem bazować na produktach zbożowych z pełnego przemiału, o niskim stopniu przetworzenia do których niewątpliwie należą takie produkty żywnościowe jak: płatki owsiane i jaglane, a także bardzo wartościowe płatki drożdżowe. Takie produkty znajdą Państwo w naszym sklepie.