• Cukier

Cukier,  to potoczna nazwa sacharozy, słodkiego dwucukru otrzymywanego w procesie rafinacji w cukrowni, przede wszystkim z trzciny cukrowej, a w klimacie umiarkowanym z buraka cukrowego. Cukier zaliczany jest do słodkich substancji, które zazwyczaj występują w formie krystalicznego proszku. Cukier ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto zastąpić go zdrowszymi zamiennikami, do których zaliczamy m. in. ksylitol, erytrytol i stewię. Erytrytol jest idealnym zamiennikiem dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi, a jego indeks glikemiczny jest równy "0". Powszechnie stosowanym zamiennikiem cukru jest miód, którego głównymi składnikami są fruktoza i glukoza. Im większa zawartość fruktozy w miodzie, tym niższy indeks glikemiczny. Istnieje opinia, że popularny, biały cukier, powszechnie dostępny w sklepach spożywczych, nie jest produktem zdrowym dla organizmu, dlatego warto zastąpić go zdrowszymi zamiennikami, a takie znajdą Państwo w naszym sklepie.