• Miód

Miód pszczeli, to jeden z najcenniejszych skarbów natury i jedna z najwartościowszych substancji odżywczych. Warto zatem zastąpić nim zwykły, biały cukier podczas przygotowywania posiłków. W miodzie znajdziemy sporo składników mineralnych, które wykazują właściwości bakteriobójcze i co ważne usuwają oznaki starzenia. Miód nie zawiera zbyt wielu witamin, za to jest dobrym źródłem soli mineralnych i kwasów organicznych. Miód, oprócz wartości odżywczych wpływa na metabolizm komórkowy, niszczy bakterie gram - dodatnie i gram - ujemne, a także ma działanie detoksykujące.

Miód warto spożywać regularnie, ponieważ  może on pomóc w zapobieganiu infekcjom, wzmacniać odporność i zwiększać ogólną kondycję organizmu. Co ważne, ten wspaniały produkt pszczelarski jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i różne choroby, nawet nowotworowe.

Miód można spożywać na różne sposoby. Między innymi warto go wykorzystać podczas przygotowywania naturalnych produktów zdrowotnych. Do takich produktów możemy zaliczyć różnego rodzaju syropy wspierające odporność, jak na przykład syrop z pędów sosny, czy kwiatów mniszka. Może on również stanowić dodatek do domowych nalewek. Do takich produktów najlepiej nadaje się miód akacjowy, ponieważ dość długo pozostaje w formie lejącej.