-
Morele suszone 250g fivio
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 191 szt. |
Waga | 0.3 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193538 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Morele suszone , oprócz tego, że mają niezwykłe walory smakowe, cenione są za to, że charakteryzują się bogatą zawartością cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Zawierają w swoim składzie silne przeciwutleniacze, dzięki czemu spożywanie ich może, w połączeniu z aktywnym trybem życia, przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.
Te słodkie owoce, w naturalnych warunkach występują przede wszystkim na terenie Azji Wschodniej. Ze względu na rosnącą popularność, uprawiane są na szeroką skalę w basenie Morza Śródziemnego. Występują również w Polsce.
Zawierają sporo beta karotenu, składnika, który może wpłynąć na spowolnienie procesów starzenia w organizmie, a także na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. W morelach znajdziemy sporą dawkę witaminy C i E. Ta pierwsza jest odpowiedzialna za zwalczanie wolnych rodników, a druga, zwana witaminą młodości, przyczynia się również do wspomagania układu sercowo - naczyniowego. Na uwagę zasługuje również fakt, że morele zawierają sporo witamin z grupy B, które mają w połączeniu ze zdrową dietą bardzo dobry wpływ na poziom koncentracji i uwagi w postrzeganiu rzeczywistości. Warto też zauważyć, że te słodkie owoce mają w składzie dużo błonnika, wspierającego utrzymanie prawidłowej masy ciała i pozytywnie wpływającego na układ sercowo - naczyniowy.
Suszone morele mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 40, dlatego osoby chorujące na cukrzycę i zmagające się z problemem insulinoodporności mogą w umiarkowanych ilościach włączyć je do swojej diety. Co ważne, osoby takie powinny spożywać je w godzinach przedpołudniowych, dodając je do porannej owsianki, niemniej jednak zawsze warto skonsultować to z diabetologiem lub doświadczonym dietetykiem.
Skład: suszone morele
Nasze morele są naturalnym produktem, bez dodatku substancji konserwujących.
Stosowanie
Suszone morele możemy z powodzeniem dodać do pożywnej owsianki, czy pieczonych ciast, np. bakaliowych. Bardzo dobrze smakują dodane do sałatek owocowo - warzywnych i z dodatkiem mięsa drobiowego. Mogą stanowić dodatek do deserów, knedli i pierogów, a także domowych lodów z bakaliami. Znalazły również zastosowanie w kosmetyce, gdzie dodawane są do domowych peelingów do ciała, balsamów i maseczek.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania moreli suszonych
Spożywanie dużych ilości moreli suszonych powinny unikać osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Unikać ich natomiast powinny osoby z dolegliwościami jelitowymi np. zmagające się z zespołem jelita wrażliwego, ze szczególnym uwzględnieniem postaci biegunkowej tego schorzenia. Zjadanie powyżej 10 moreli suszonych dziennie może nawet u zdrowych osób doprowadzić do bólu brzucha czy uporczywych biegunek.
Przechowywanie
Morele przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach ulegają procesowi fermentacji, ponieważ są naturalnym produktem, nie zawierającym substancji konserwujących. Fermentacja jest naturalnym procesem. Po otrzymaniu produktu, należy otwarte opakowanie przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Dodatkowa informacja
Produkt wegański i wegetariański.
Najlepiej spożyć przed:30. sierpnia 2024r.
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”
- Producenci