-
Ryż brązowy 1000g DeliFOOD
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 195 szt. |
Waga | 1.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115137105 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Ryż brązowy to ziarno zboża, rośliny Oriza sativa, z którego zaraz po zbiorze, ręcznie lub mechanicznie usunięto zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy), pozostawiając łuskę, otręby i zarodek nietknięty. Jego smak ma delikatną orzechową nutę, i jest nieco twardszy od białego, a także wymaga dłuższego gotowania. Ma za to o wiele więcej prozdrowotnych właściwości, niż bardziej oczyszczony biały ryż.
Ryż brązowy zawiera dużo witamin i minerałów, a także bogate w błonnik otręby. Jego pozytywną cechą jest to, że ma niższy indeks glikemiczny, a ponadto, wolniej się trawi, dlatego osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety. Jest bardzo wartościowy. Zawiera przede wszystkim: fosfor, niezbędny do budowy kości i zębów, potas wspomagający pracę serca, magnez obniżający poziom stresu, żelazo wspierające proces oddychania komórkowego, a także miedź, która jest niezbędna dla dobrej kondycji naszej skóry i włosów. Jest bogaty w witaminy z grupy B, ma ich znacznie więcej niż ryż biały, zwłaszcza witaminy B1, B3 i B6. Ponadto zawiera również nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy. Dieta bogata w błonnik może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także poziomu tzw. „złego” cholesterolu (LDL), a ponadto opóźnia wchłanianie trójglicerydów i poprawia pracę układu pokarmowego.
Skład: ryż brązowy
Stosowanie
Ryż brązowy jest wspaniałym dodatkiem do dań głównych, zup, risotto, domowego paprykarzu, zapiekanek ryżowych. Można go również dodawać do dań słodkich np. podawać posypany cukrem i cynamonem, czy zapiekany z jabłkami. Mąkę ryżową otrzymaną ze zmielonego ryżu, możemy dodawać jako zdrowszy, bezglutenowy zamiennik mąki pszennej.
Ryż gotujemy w wodzie, w proporcji 1:2 - 2,5 na małym ogniu, a po wchłonięciu całej wody przez ryż, wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.
W ryżu może znajdować się arsen, metal ciężki, który występuje w postaci organicznej i nieorganicznej. Arsen nieorganiczny uważany jest za toksyczny dla organizmu. Gromadzi się on w łusce, której jest pozbawiony ryż biały. Aby nie narazić się na nadmierne gromadzenie tego pierwiastka w organizmie, nie powinno się spożywać ryżu brązowego częściej, niż 4 razy w tygodniu.
Uwaga
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
- Producenci