-
Płatki drożdżowe 100G fivio
Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, otrzymywany z nieaktywnych drożdży z wykorzystaniem glukozy (wytwarzanej z melasy buraczanej lub melasy trzcinowej). Na dalszym etapie, płatki są deaktywowane dzięki poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury. Stanowią cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Można je stosować jako zagęszczacze do zup i sosów, dodawać do tart warzywnych, past kanapkowych, farszu, pasztetów, albo posypywać nimi dania z makaronu, zamiast parmezanu.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 248 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193392 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Płatki drożdżowe cieszą się u nas coraz większą popularnością. Powstają one z drożdży, a jako pożywkę wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. Wyglądem przypominają tartą bułkę, zawierają witaminy z grupy B, witaminę H i D, oraz wiele mikro i makroelementów. Przygotowuje się je z nieaktywnych drożdży, które straciły zdolność fermentacji, zatem nie powodują przykrych dolegliwości, jakie u niektórych osób wywołuje ciasto drożdżowe. Są cennym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Stanową cenne źródło białka, a obecny w nich błonnik bardzo dobrze wpływa na układ trawienny. Pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, co ma duże znaczenie w profilaktyce chorób krążenia. Nieaktywne płatki drożdżowe stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Dlatego też, wykazują szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. W ich składzie znajdziemy również sporo wartościowych węglowodanów. Dzięki zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają zestawu pełnowartościowych protein, które niezbędne są w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do wzmożenia perystaltyki jelit, jak również wyposażenia mikroflory bakteryjnej w prozdrowotne szczepy bakterii, które przyczyniają się między innymi do zmniejszenia zdolności rozwojowych bakterii gnilnych, odpowiedzialnych za liczne nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, że nieaktywne płatki drożdżowe są w stanie dostarczyć do naszego organizmu kompleks witamin z grupy B, dzięki czemu wprowadzenie ich do zdrowej diety jest w stanie wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego, jak również wyraźnie poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Ponadto, płatki drożdżowe zapewniają spore ilości kwasu foliowego, o którego suplementacje szczególnie powinny dbać kobiety znajdujące się w okresie ciąży. Kwas foliowy przyczynia się bowiem do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka, co tym samym zapobiega powstawaniu zaburzeń neurorozwojowych. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w płatkach drożdżowych magnez, chrom oraz wapń. Ponadto, płatki drożdżowe, jako jeden z nielicznych produktów, są w stanie dostarczyć do nam witaminę D. Dzięki temu, wprowadzenie ich do zdrowej diety przyczynia się do wzmocnienia odporności naszego organizmu, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości.
Skład: drożdże (Saccharomyces cerevisiae)
Stosowanie
Płatki drożdżowe podkreślają smak przyrządzanych potraw, nadając im delikatny, orzechowo-serowy posmak. Można je stosować jako zagęszczacze do zup i sosów, dodawać do tart warzywnych, past kanapkowych, farszu, pasztetów, albo posypywać nimi dania z makaronu, zamiast parmezanu. Zawierają bardzo dużo wartościowych dla organizmu składników odżywczych, zatem warto włączyć je do naszej diety.
Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 3 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych. Dzięki temu, zapewnimy sobie dobre zdrowie i samopoczucie.
Przeciwwskazania
Wyraźnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na drożdże. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do świeżych drożdży, te dostępne w formie nieaktywnych płatków nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, pamiętajmy, aby wprowadzać je do naszej codziennej diety stopniowo. W tym czasie, warto również dokładnie obserwować organizm i kontrolować, czy nie doszło do pojawienia się objawów niepożądanych. Na przykład: bólu brzucha, nudności, biegunek, bólu głowy i/lub osłabienia organizmu. Warto również wiedzieć, że nadmierne spożywanie płatków drożdżowych może doprowadzić do rozwoju zakażeń grzybiczych. Wprowadzenie nieaktywnych płatków drożdżowych do swojej codziennej diety warto skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.
Dodatkowe informacje
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt wegański i wegetariański.
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
1731kJ/411 kcal | 21% |
Tłuszcz | 3 g | 4% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
0,5 g | 3% |
Węglowodany | 35 g | 13% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 25 g | - |
Białko | 48,5 g | 97% |
Sól | 0,43 g | 7% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
- Producenci