-
Papryka słodka mielona - 100g DeliFOOD
Papryka słodka mielona pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Jest ona skarbnicą witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy, a jej niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 1009 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193989 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Papryka to roślina roczna, o intensywnym zapachu oraz różnym smaku, uzależnionym od jej gatunku – od ostrego i palącego po słodki. Jest przyprawą znaną i cenioną na całym świecie.
Papryka słodka mielona podkreśla smak wielu potraw, dlatego znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najbardziej popularna jest w kuchni węgierskiej, meksykańskiej i indyjskiej. Dodawana też jest, jako składnik mieszanek przyprawowych.
Papryka zawiera sporo wartościowych wartości odżywczych. Przyprawa stanowi źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Dostarcza ponadto naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.
Słodka papryka wspiera ponadto funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Natomiast zawartość beta-karotenu i luteiny pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Spożywanie słodkiej mielonej papryki w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami (tj. oliwa z oliwek) pozwoli wydobyć z niej to co najcenniejsze i w pełni cieszyć się jej wartościami prozdrowotnymi.
Stosowanie
Paprykę słodką stosuje się do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, warzyw, jaj, czy potraw z ryżu. Poprawia smak wędlin, różnych serów i marynat. Może też być używana jako barwnik spożywczy do sosów lub majonezów.
Przeciwwskazania
Osoby chorujące na choroby reumatyczne i artrozy, powinny w swojej diecie stosować ją bardzo ostrożnie. Nie powinny jej też nadużywać osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy.
Dodatkowe informacje
Produkt wegański i wegetariański.
- Producenci