-
Oregano liść - 100g DeliFOOD
Oregano, to przyprawa kuchni włoskiej. Jest ona nie tylko smaczna, ale również pełna cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Stosowanie niniejszej przyprawy może zapobiegać występowaniu licznych chorób cywilizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem chorób serca, oraz cukrzycy typu II. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości związków fenolowych. Dlatego warto właczyć ją do swojej diety.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 266 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193873 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Oregano, inaczej zwane dzikim majerankiem, lub lebiodką pospolitą, znane było już w starożytności. Posiada delikatny i przyjemny zapach, a także lekko gorzkawy smak. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest przyprawą bardzo popularną.
Oprócz niezwykłych właściwości smakowych, oregano ma w swoim składzie dużo cennych dla zdrowia składników. Na szczególną uwagę zasługują kwasy fenolowe (np. kwas wanilinowy i rozmarynowy) oraz flawonoidy (takie jak: luteolina, apigenina oraz kwercetyna). W suszonych liściach oregano znajdują się cenne witaminy (takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E oraz witamina K), oraz niezbędne minerały (w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas oraz cynk).
Olejki eteryczne zawarte w oregano wykazują silne właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Oregano wywiera też pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka.
Bogata zawartość witaminy E, cynku oraz przeciwutleniaczy powoduje, że oregano skutecznie wspiera nasz organizm w zwalczaniu szkodliwego wpływu wolnych rodników, a także opóźniania procesów starzenia się skóry.
Stosowanie
Oregano jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni włoskiej i składnikiem takich włoskich dań, jak np. pizza, pasta, bruschetta. Oregano nadaje się do przyprawiania pomidorów, zup, gulaszów, potraw z ryb i jaj, a także do pieczeni. Doskonale komponuje się z duszonymi lub smażonymi warzywami. Oregano dodaje się do potraw pod sam koniec gotowania.
Ponadto, poprawia smak pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, a także potraw na bazie sera.
Dodaje się je do przyprawiania win, wódek i likierów. Jest składnikiem kosmetyków, płynów do kąpieli i do płukania ust.
Przeciwwskazania
Spożywanie liści oregano, w większości przypadków nie wywiera szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Spożywanie świeżych liści niniejszej rośliny może działać drażniąco na układ pokarmowy, a przyjmowanie nadmiernych ilości oregano może doprowadzić do zaburzeń przyswajania żelaza. Ograniczyć je powinny zatem wszystkie osoby zmagające się z problemem niedokrwistości. Szczególną ostrożnością w stosowaniu tej aromatycznej przyprawy powinny też wykazać się kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Bezwzględnie nie powinny spożywać oregano osoby, które zmagają się z alergią na niniejsze zioło. Takie osoby powinny wprowadzać je stopniowo do swojej diety. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.
Dodatkowe informacje
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od działania promieni słonecznych. Oregano warto zamknąć w szczelnie zakręconym słoiku lub papierowej torebce.
Produkt wegański i wegetariański.
- Producenci