-
Mąka kokosowa 250 g fivio
Mąka kokosowa jest kolejną alternatywą dla mąki pszennej. Odznacza się niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię. To także dobre źródło błonnika pokarmowego, oraz wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 109 szt. |
Waga | 0.3 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193453 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, ale nie jest słodka. Zawiera dużo błonnika i białka. Błonnik wspomaga trawienie i oczyszcza układ pokarmowy, reguluje poziom insuliny i cukru we krwi, a białko jest głównym budulcem organizmu. Mąka ta nie zawiera glutenu dlatego może być wykorzystywana jako zamiennik mąki pszennej i innych tradycyjnych mąk zbożowych. Zawarte w mące kokosowej tłuszcze, głównie średniołańcuchowe tłuszcze nasycone, działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i wspomagają metabolizm. Mąka ta zawiera również znaczne ilości manganu, witaminę C i tiaminę, a znajdujący się w niej naturalny cukier powoduje, że do wypieków dodajemy mniej cukru.
Skład: mąka kokosowa 100%
Stosowanie
Mąki kokosowej można używać na różne sposoby, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Można jej dodawać do wypieku ciast, do przygotowania ciasta na naleśniki, na pizzę, czy do zagęszczania potraw. Może stanowić dodatek do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych, a także być składnikiem panierki do mięs i ryb. Odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej.
Dodatkowe informacje
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
1360kJ/328kcal | 16% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
9,5 g | 48% |
Węglowodany | 18 g | 7% |
W tym | ||
Cukry | 8 g | 9% |
Błonnik | 43 g | - |
Białko | 20 g | 40% |
Sól | 0,015 g |
"Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
- Producenci