-
Czubryca czerwona 100g DeliFOOD
Czubryca (inaczej czubrica) to mieszanka przypraw, która idealnie pasuje do potraw mięsnych. Polecana jest też do dań z grilla, mięs pieczonych i gotowanych. Znakomicie smakuje z drobiem np. z kurczakiem, ale także z wieprzowiną i wołowiną.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 374 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115193903 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Czubryca (inaczej czubrica) to mieszanka przypraw, która występuje w dwóch odmianach: czerwonej i zielonej. Wspólnym i zarazem podstawowym składnikiem jest cząber górski. Jest to roślina, pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego i charakteryzuje się dużą ilością olejków eterycznych, co sprawia, że jest bardzo aromatyczna. Cząber zawiera dużo witaminy C, prowitaminy A i flawonoidów. Ten główny składnik czubrycy, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wiatropędne. Ułatwia procesy trawienne, łagodzi dolegliwości tj. wzdęcia, zgagę, niestrawność, nudności, chroni przed nadmierną fermentacją jelitową, działa przeciwbiegunkowo.
Cząber znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się go do przygotowywania maseczek o właściwościach ściągających, płynów do przemywania skóry tłustej i mieszanej, stanowi także składnik kremów stosowanych po ukąszeniach owadów.
Skład: papryka czerwona słodka, cząber, czosnek mielony, tymianek, pomidory suszone, chilli, papryka czerwona ostra, oregano
Stosowanie
Przyprawa ta idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs pieczonych i gotowanych. Świetnie smakuje z drobiem np. z kurczakiem, ale także z wieprzowiną i wołowiną. Z uwagi na to, że wspiera pracę układu pokarmowego, najlepiej stosować ją do dań tłustych i ciężkostrawnych. Czubryca czerwona będzie również doskonałym dodatkiem do potraw z warzywami strączkowymi. Możesz dodać ją do leczo, bigosu, sałatek warzywnych i wszelkiego rodzaju zup (zwłaszcza z pomidorami). Dobrze komponuje się z serami i pizzą. Do czego jeszcze wykorzystać tą przyprawę? Pasuje także do ryb, dań na bazie jajek, majonezu, twarogu, a także ziemniaków (np. w postaci frytek). To bardzo uniwersalna mieszanka przyprawowa, która pozwoli wydobyć smak i aromat każdej potrawy.
Czubryca czerwona jest jedną z dwóch odmian znanej i powszechnie stosowanej w Bułgarii przyprawy, która wyróżnia się ostrym smakiem, dzięki zawartej w niej papryce. To doskonała, wieloskładnikowa przyprawa z dominującym cząbrem, dedykowana mięsnym potrawom z grilla, pieczonym, duszonym.
Dodatkowe informacje
Produkt wegański i wegetariański.
- Producenci