-
BIO Herbata Matcha proszek 100g DeliFOOD
Wyjątkowo eksluzywna najwyższej jakości zielona herbata, zwana inaczej królową zielonych herbat. Zawiera związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu, a także mnóstwo antyoksydantów. Ponadto, cechuje ją wysoka zawartość L- teaniny, która łagodzi objawy stresu i niepokoju. Dodatkowo, jest ona źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu, dzięki zdolności do oczyszczania z toksyn oraz z metali ciężkich.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 445 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115104701 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Matcha - to wyjątkowo ekskluzywna i najwyższej jakości zielona herbata, uzyskiwana wyłącznie z liści Tencha. Jest stosowana do ceremonii picia herbaty - chanoyu. Nazywana jest inaczej królową zielonych herbat.
Matcha jest słodsza i jaśniejsza od zwykłej zielonej herbaty. Zawdzięcza ona to temu, że krzewy, które przeznacza się do jej wyrobu, są przed zbiorami osłaniane przed słońcem specjalnymi matami. Powoduje to większą produkcję aminokwasów, które wpływają na głębszy i bardziej wyjątkowy aromat Matcha Tee. Zacienienie powoduje wytwarzanie większej ilości chlorofilu w listkach, który z czasem przekształca się w katechinę. Liście są następnie zbierane, suszone i ściera się je na proszek.
Matcha Tee zawiera dużą ilość polifenoli, a jej zwolennicy twierdzą, że wypicie jednej szklanki matchy odpowiada wypiciu 10 szklanek innych zielonych herbat.
Herbata ma szmaragdowo-zielony kolor, dzięki czemu cieszy się ogromną popularnością. Jest wykorzystywana nie tylko do parzenia herbaty, ale także jako składnik różnych wyrobów cukierniczych, ciast, galaretek i cukierków. Tradycyjny rytuał picia tej herbaty miał niegdyś charakter terapeutyczny.
CEREMONIA PICIA HERBATY
W Japonii rytuał ten jest celebrowany od ok. XV w. Cha-no-yu w tłumaczeniu znaczy mniej więcej tyle co Droga Herbaty. Obrzęd ten jest ściśle powiązany z buddyjską filozofią zen. Zielony kolor herbaty to symboliczna barwa, która ma przypominać na co dzień jak wiele zawdzięczamy Matce Ziemi.
Tradycyjne narzędzia niezbędne do wykonania rytuału parzenia herbaty według stylu japońskiego to akcesoria, takie jak: chawan (czarka), chasen (bambusowa miotełka) i chasaku (łyżeczka).
Herbata matcha zawiera związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu, a także mnóstwo antyoksydantów. Ponadto, cechuje ją wysoka zawartość L-teaniny, która łagodzi objawy stresu i niepokoju. Dodatkowo, jest ona źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu, dzięki zdolności do oczyszczania z toksyn oraz z metali ciężkich.
Skład: sproszkowana zielona herbata Matcha (organic Matcha powder)
Stosowanie
Pełna wersja:
Do przygotowania Matchy Tee w oryginalnej wersji potrzebujemy: specjalnej czarki (matchawan), chashaku - jest to specjalna bambusowa czarka do nakładania matchy, chasen - bambusowa miotełka / trzepaczka do ubijania matchy oraz sitka do przesiania herbaty przed zaparzeniem.
Płaską łyżeczkę Matcha Tee wsypujemy do miseczki, czarki, zalewamy 150-200ml wody (nigdy wrzątkiem, woda powinna mieć temperaturę 70-90*C). Następnie mieszamy miotełką bambusową herbatę energicznymi ruchami, do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku, a na wierzchu powinno się uzyskać piankę.
Skrócona wersja:
1 łyżeczkę herbaty Matcha Tee wsypujemy do miseczki i zalewamy świeżo ugotowaną, ostudzoną do 80-90°C wodą, a następnie spieniamy bambusową trzepaczką.
Dodatkowe informacje
Produkt wegański i wegetariański, posiadający certyfikat BIO.
PRODUKT POCHODZI Z UPRAW EKOLOGICZNYCH
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia) |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
1502 kJ/358 kcal | 18% |
Tłuszcz | 4 g | 6% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
1 g | 5% |
Węglowodany | 38 g | 15% |
W tym | ||
Cukry | 0,8 g | <1% |
Błonnik | 29 g | - |
Białko | 28 g | 56% |
Sól |
0,01 g
|
<1 %
|
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
- Producenci