-
Agar 100g DeliFood
Agar jest produktem, który z powodzeniem może w naszej kuchni zastąpić żelatynę, a nawet, posiada dużo lepsze dla naszego organizmu właściwości. Jest bezbarwny, nie ma zapachu ani smaku i jest mało kaloryczny.
Wysyłka w ciągu | do 2 dni roboczych |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Duża dostępność 210 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115102851 |
Zamówienie telefoniczne: 505489749
Agar to zdrowa, wegańska substancja żelująca, produkowana z glonów - krasnorostów występujących w okolicy Japonii. Wykorzystuje się go do produkcji żywności i kosmetyków. Można go stosować w domu do wyrobu własnych galaretek, dżemów i deserów.
Agar jest produktem, który z powodzeniem może w naszej kuchni zastąpić żelatynę, co więcej, posiada dużo lepsze dla naszego organizmu właściwości. Agar jest bezbarwny, nie ma zapachu, ani smaku, zawiera bardzo dużo błonnika i jest mało kaloryczny. Nie musi być chłodzony w lodówce, ponieważ tężeje już w ok. 35 stopniach, co przydaje się szczególnie latem. Jest odporny na gotowanie i można go dowolnie dodawać, jeżeli nasza potrawa okaże się zbyt rzadka.
Agar jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dostarcza naszemu organizmowi m.in. witaminy E, K, oraz kwasu foliowego.
Stosowanie
Aby uzyskać średniej twardości żel, należy 1 płaską łyżeczkę agaru dodać do 1 szklanki płynu. Agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do gotującego płynu, gotując wszystko przez kilka minut.
Należy pamiętać o tym, aby podczas tężenia nie mieszać płynu i nie ruszać naczynia, w którym on się znajduje. Może to prowadzić do rozwarstwienia agaru i wody, co również ma wpływ na konsystencję potrawy.
Agar może stanowić również dodatek do kremu lub sernika na zimno. Doskonale łączy się z produktami mlecznymi (zarówno z mlekiem roślinnym, jak i zwierzęcym).
Agar stosuje się również w farmaceutyce do produkcji lekko przeczyszczających leków, a także preparatów na odchudzanie. Posiada również właściwości absorbujące toksyny z układu pokarmowego.
Dodatkowe informacje
Na etykietach produktów w których skład wchodzi ma symbol E-406.
Należy jednak stosować go ostrożnie, ponieważ substancja ta potrafi uczulać i może powodować bóle brzucha, biegunki i zmiany skórne.
Produkt wegański i wegetariański.
- Producenci